​Hoe logisch is Passief bouwen?

Bovenstaand plaatje geeft in drie stadia aan hoe de verwarming van een woning door de jaren heen is geëvalueerd.

In de 19-e eeuw had iedereen een hout- of kolenkachel, die in de 20-e eeuw is vervangen door steeds ingewikkeld wordende installaties. In Nederland is de moederhaard op gas geëvalueerd tot de alom gekende CV ketel.

Deze verwarmt de binnenlucht die daarna door de ventilatiebox weer naar buiten wordt geblazen, dit is een continue proces en daarom niet heel efficiënt zou je zeggen. Toen is  bedacht die ventilatie vraaggestuurd te maken en de CV ketel te vervangen door een warmtepomp met laagtemperatuurverwarming, het liefst laten we die systemen nog met elkaar ‘praten’. Eind 20-e, begin 21-e eeuw zitten we met weinig comfortabele, nog steeds kierende woningen die steeds afhankelijker worden van techniek en per saldo nog steeds behoorlijk wat (elektrische-) energie verbruiken.

Naast de afhankelijkheid van die installaties wordt ook nog, de in de zomer opgewekte zonnestroom, gesaldeerd met grijze stoom die we in de winter gebruiken. Nog steeds niet ideaal dus. Het alternatief is het extra goed isoleren en kierdicht maken van de schil. Hierdoor houd je met minimale installaties, gebruik makend van passieve zonne-energie en interne warmtebronnen de temperatuur in een gebouw vrijwel constant: Passief dus!

Kernwaarden

  • Passief huis (label/keurmerk)
  • 54% minder CO2 uitstoot
  • Snel bouwsysteem
  • Uitstekende thermische prestaties
  • Woning heeft hoge waardevastheid
  • Gezond om in te wonen!
Deel deze pagina